Weg met de rommel

Het opruimen van je innerlijke sh*t!
Afgelopen week was het zover. We besloten om onze zolder op te ruimen. We hebben een grote zolder waardoor we in de loop der jaren ook de nodige spullen hebben bewaard. Deze spullen legden we op zolder, onder het mom van “toch zonde om weg te gooien!”
Tijdens onze verbouwing van de woonkamer en keuken, nu zo’n 3 jaar geleden, hadden we tijdelijk onze zolder ingericht als woonruimte. En je begrijpt de spullen, zoals een oude bank, koelkast, magnetron en tafel, stonden er nu nog. Maar inmiddels begonnen ze ook in de weg te staan. Dus was het tijd om op te ruimen.
Herinneringen: gedachten en gevoelens
Eigenlijk geldt dat ook voor onze gedachten en gevoelens. Ook deze slaan we op, in ons hoofd én ook in ons lichaam. Onze mooie herinneringen, maar ook herinneringen die we liever niet meer willen herinneren. Herinneringen die op onverwachte momenten (even) de kop opsteken. Bijvoorbeeld, het kinderfeestje waar je niet voor werd uitgenodigd. De val uit een schommel en het gemis van je moeder om je te troosten. Je eerste vriendje of vriendinnetje die het uitmaakte omdat hij/zij verliefd was geworden op een ander. De leraar die vond dat je niet je best deed, terwijl jij elke dag bezig was om het vak te leren maar het je niet lukte om de woordjes te onthouden ongeacht hoe hard je ook je best deed. Het verschil van mening en een vervelende confrontatie met een collega waarmee je samen aan een project werkte.
Niet alleen grote gebeurtenissen (trauma’s), maar ook ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen uit je verleden kunnen zo je leven beïnvloeden. Soms sluimerend aanwezig onder de oppervlakte om naar boven te komen door hetgeen je in je leven meemaakt. Vaker is het zichtbaar in hoe jij je gedraagt en wat je doet. Deze gebeurtenissen hebben zich gevormd tot patronen, waar jezelf overigens vaak niet van bewust bent. Je hebt bepaalde patronen ontwikkeld om de pijn die de situatie met zich meebracht en brengt te vermijden, bijvoorbeeld een gevoel van afwijzing, er niet bij horen of niet gewaardeerd worden. Je maskeert dit bijvoorbeeld door mee te bewegen met de ander, je mening voor je te houden en de ander te ‘pleasen’ omdat je onbewust op zoek bent naar geborgenheid en waardering. Zonder dat je het zelf in de gaten hebt, cijfer je jezelf weg. Je wordt een schaduw van jezelf. Je ontwikkelt mogelijk lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn of ervaart spanning in nek en schouders.
Overtuigingen: uitspraken van ouders, leraren, vrienden
Naast deze herinneringen die in je geheugen en in je lichaam zijn opgeslagen, zijn er ook overtuigingen die je hebt opgeslagen. Uitspraken die je ouders, leraren of anderen vroeger regelmatig zeiden.
Voorbeelden zijn:
- Je moet hard werken voor je geld;
- Geld maakt niet gelukkig;
- Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg;
- Tevreden zijn met wat je hebt.
Uitspraken die je gestimuleerd of je beschermd hebben in je leven. Deze uitspraken hebben er mogelijk toe geleid dat je neigt naar perfectionisme, faalangstig, ambitieus of een workaholic bent. Deze uitspraken hebben er ook voor gezorgd dat je een carrière hebt gemaakt of dat je niet van baan durft te veranderen en vasthoudt aan de zekerheid die je baan je biedt.
Jij bepaald of het rommel is!
De herinneringen en de uitspraken zijn als het ware de spullen die je op zolder hebt opgeslagen. Of het rommel is - in het verleden bruikbaar en betekenisvol was maar nu vooral onnodig ruimte inneemt - kan alleen jij bepalen?
Het kan zijn dat het voor jou nog steeds klopt. Je geen hinder ervaart. Als je geluk, plezier en zingeving in je leven ervaart, vooral blijven genieten!
Als je echter merkt dat je leven niet meer stroomt of dat je bepaalde terugkerende lichamelijke of mentale klachten ervaart. Dat je het gevoel hebt dat ‘iets’ je tegenhoudt, dan is het misschien tijd om bewust te worden van herinneringen en uitspraken die je leven, je werk en je relaties beïnvloeden. In dit proces van bewustwording ga je de herinneringen en uitspraken afstoffen. Je gaat ontdekken hoe ze je leven bepalen, welke gedragspatronen jij hebt ontwikkeld om vervolgens te bepalen wat je ermee wilt doen. Wil je het opruimen of wil je het bewaren?
Het opruimen van je sh*t is niet altijd even makkelijk. Je komt jezelf hierbij tegen. Het vraagt moed om op te ruimen en weg te gooien wat niet meer bruikbaar is.
Meer geluk, plezier en zingeving
Net als met het opruimen van de spullen op zolder, neem je afscheid van herinneringen en uitspraken die je in je huidige leven niet meer nodig hebt. Het opruimen is een proces van bewustwording en geeft je de kans om andere keuzes te maken en nieuwe patronen te ontwikkelen die wel passend zijn. Met het opruimen ervaar geleidelijk weer meer geluk, plezier en zingeving in je leven.
Onze zolder is opgeruimd! Met het opruimen van de zolder heb ik ook innerlijk weer mogen opruimen. Heerlijk, ik ervaar hierdoor weer letterlijk en figuurlijk meer ruimte!
