Ik ben werkzaam als lector, als onderzoeker en als coach. Vaak voelt dit voor mij als gescheiden werelden. De laatste tijd bemerk ik dat ik steeds vaker aan mezelf hierover vragen stel.
Hoe komt het dat ik dit ervaar als gescheiden werelden? En wat is de betekenis hiervan? Als ik het blijf zien als verschillende werelden met andere regels en gebruiken, waar blijf ik dan? Betekent dit dan niet dat ik zelf af-gescheiden ben van wie ik werkelijk ben?
Astronauten maakte een transformatie door in het voelen, ervaren, denken en vervolgens ook in het doen. In hun handelen!
Wat als ik nu eens uitzoom en vanuit een ander perspectief naar mijn ‘gescheiden’ werelden kijk:
wat valt me dan op?
Als lector doe ik onderzoek naar de organisatie van zorg en dienstverlening. Transformatie is een van de kernbegrippen die ik gebruik, naast transitie. Beide woorden drukken uit dat een verandering gaande is en ook noodzakelijk is. De gezondheidszorg staat onder grote druk en is niet toekomstbestendig in zijn huidige vorm. Bij transitie gaat het vooral over de verandering in systemen en processen. Terwijl transformatie vooral gebruikt wordt om de verandering in individuen te benadrukken. Transformatie gaat over het anders denken en doen; een andere attitude ontwikkelen. Een andere zienswijze die resulteert in het anders gaan handelen, in ander gedrag. Verandering ontstaat immers niet ‘als we blijven doen wat we altijd deden’. Of zoals Einstein zei: ‘Insanity is doing the same thing over and over and expecting different results’.
Dit resulteert weer in een volgende vraag: Welke verandering is nodig in de gezondheidszorg? En welke mechanisme zorgen ervoor dat deze verandering ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd? En in die laatste vraag vind ik een derde raakvlak met mijn werk als coach!
Transformatie is ook in mijn werk als coach een belangrijk woord. Het gaat dan vooral om een persoonlijke verandering van mijn coachee. Een coachee benadert mij met een probleem, een uitdaging, een vraag óf met een behoefte. Veelal een verlangen naar ‘anders’, naar een verandering. Dit verlangen kan gaan over de wens om meer zelfvertrouwen, meer passie en zingeving in het leven te ervaren, over het hervinden van levensgeluk, over het stellen en verleggen van grenzen, om te groeien of om zichtbaar te zijn. Het verlangen van de coachee geeft de richting van de gewenste verandering aan. In de coaching gaat het dus over het teruggaan naar de essentie van wie iemand is en wil zijn.
Samen met de coachee verken ik zijn of haar nieuwe horizon; wat als alles mogelijk is? Welke verandering in patronen, overtuigingen en gedragingen zijn daarvoor nodig? Ook de vraag ‘welke mechanismen spelen hierbij een rol?’ krijgt binnen de coaching een belangrijke plek. Ik kijk samen met de coachee zowel naar de mechanismes die het gedrag in stand houden, als naar de knoppen waar de coachee aan kan draaien om de verandering in gang te zetten. Hierbij gaan we de diepte in, met alleen maar denken en praten komen we er niet. Ik zet verschillende ervaringsgerichte en energetische methoden in om de gewenste verandering in gang te zetten.
Deze methoden worden in onze Westerse wereld nog regelmatig bestempeld als spiritueel, met de daarbij behorende negatieve connotatie. Het wordt afgedaan als niet evidence-based (wat binnen de reguliere gezondheidszorg de norm is) of als zweverig. Tot een aantal jaren terug, botste dit ook nog met mijn eigen denken. Inmiddels weet ik zoveel meer! Een weten wat overigens niet voorkomt uit mijn ratio, maar een diep weten betreft.
Tot voor kortgeleden vond ik het moeilijk om hierover te spreken in mijn werk als lector en als onderzoeker. Werelden waar het denken en de ratio dominant is, ik voelde ongemak om dit deel van mij te laten zien. Mijn eigen ervaring met ervaringsgerichte en energetische methoden zijn echter heel waardevol. Het heeft voor mij – na mijn burn-out in 2016 - de gewenste verandering in gang gezet. Ook mijn coachees ervaren de waarde van deze methoden. De methoden maken het onzichtbare zichtbaar en vormen veelal het startpunt voor een blijvende verandering. Vaak zijn er geen woorden aan de ervaring te geven. En het is ook zeker niet altijd met ons hoofd te begrijpen. Dat maakt het niet minder waar, de ervaring spreekt voor zich!
De verandering is zichtbaar in emoties en gevoelens, in attitude en het gedrag: meer zelfvertrouwen, zichtbaarheid vergroot, met balans in het leven staan, zichzelf durven te zijn, te kiezen voor zichzelf, etc. Er heeft een transformatie plaatsgevonden: een verandering in voelen, denken en doen!
Als coach ben ik een changemaker waarbij ik kies voor ingangen om de transformatie in gang te zetten. Zoekend wat bij de coachee past om diepgewortelde patronen te doorbreken als oplossing voor het probleem, de vraag of uitdaging die ze ervaren. Daarmee is mijn aanbod altijd op-maat. Niet een vooropgestelde aanpak, maar vanuit mijn intuïtie sluit ik aan op dat wat nodig is. Overigens doe ik dat wel met de benodigde kennis en vaardigheden.
In het woord transformatie komen mijn werelden van lector, onderzoeker en coach samen. Ook het zoeken naar de juiste mechanisme om de gewenste verandering in gang te zetten en te borgen verbind deze werelden. En tot slot, vind ik de verbinding in de dimensie zingeving – ofwel de existentiële/spirituele dimensie. We zouden deze dimensie meer mogen waarderen, inclusief de methoden die hierop aansluiten en hieraan bijdragen.
Er is meer samenhang dan scheiding tussen mijn werelden. Door mij uit te spreken verruim ik mijn horizon en voegen de werelden zich samen. Door dit uit te spreken verbind ik mijn werelden tot wie ik ben.
Hoe zit dat bij jou?
Waar verschuil jij jezelf nog?
Waar inspireert mijn verhaal jou om jezelf ook uit te spreken over wie jij bent?
Ik ben benieuwd!
Wil je me dit laten weten, stuur me dan een mailtje.
Ik werk volgens de mBIT ethische gedragscode
PRAKTIJK INFORMATIE
KvK nr: 83483683
Btw-id: NL003829638B50
Rabobank: NL93 RABO 0370 8599 36